7. november 2009

Kurs - adventskalender med akebakke :)

Da kan jeg fortelle "overraskelsen" jeg nevnte på tidligere i uka. For en stund siden fikk jeg en hygglig mail fra Scrappehuset.
De spurte om jeg kunne tenke meg til å lage et minikurs på adventskalenderen min til dem. Det var gøy å bli spurt - jeg takket ja :) Etter å ha holdt på med kalenderen i flere uker, tatt bilder og forklart underveis er alt blitt ferdig. Minikurset ligger ute på Scrappehuset. Det er stor stas at de kaller kalenderen min for "årets kuleste adventskalender". Tusen takk!
Jeg legger ut kurset her i bloggen min også :o) så håper jeg du blir inspirert til å lage en slik selv.

A while back I got a nice email from Scrappehuset They asked me about my christmas calender. They wanted a tutorial and I said yes. Now everything is finally finished and I want to give you the tutorial here on my blog too. But it's only in norwegian
Minikurs
Adventskalender med akebakke :)

Denne kalenderen er laget med utgangspunkt i en håndlaget kalender jeg fikk av mannen min for 17 år siden (første jula vi var gift). Utgangspunktet han hadde var en vanlig pappeske som han spraymalte med grønne og rosa hjerter på. Den fungerte med samme prinsippet som en gotteriautomat. Først klippet jeg av dagens papphjerte som hang i en tråd. Når jeg åpnet luken lå kalendergaven der. (den hadde sklidd ned en bakke). Jeg satt veldig pris på denne kalenderen og syntes det var kjempesøtt og kreativt laget.
Nå 17 år etter har jeg laget denne i ”scrappevariant” . Hvem andre enn mannen min må få denne kalenderen. Tusen takk til Fred som er oppfinneren til denne type adventskalender :)


...denne er tidkrevende å lage. Så kalenderen kan du kose deg med lenge ;)

Materialer til selve boksen
(Det jeg har brukt til selve pyntingen oppå lokket er ikke medberegnet):
1 stk papp-machebox med lokk str 24,5 x 24,5 cm (kan kjøpes på Panduro)
1 flaske glossy accent ;)
Ark: Jeg valgte de skjønne dobbeltsidige julearkene fra Ladybug and Friends; ”Cold Nose, warm heart”, ”frosty”, ”winterwonder”
Totalt ca 8 mønsterark (10 om du vil kle akebakken med mønsterpapir).
(På lokket går det med 1 mønsterark til selve flaten på lokket. Siden lokket er såpass stort så må man bruke et eget ark på kantene)
1 stk bazzilark, litt tykk papp til akebakken
24 stk eyelets 3/16 size (disse er litt større enn den mest vanlige størrelsen)
24 metallhjerter (kan kjøpes via ebay)
24 tall i klistremerker feks. Tiny numbers fra Carolees creations
1 stk metallhengsle til kalenderluke: Daisy D’s
1 håndtak til kalenderluken
Rub-ons tekst og motiv: Norsk Stempelblad AS, Melissa Frances, Little yellow bicycle
grønne juletrær med glitter: klistremerker
blå halvperler, hvitt glitterjuletre fra Melissa Frances
1 stk mellomstor fyrstikkeske, 2 vanlig store fyrstikkesker
3 stk knotter til skuffer for oppbevaring av kalenderhjerter : Tim Holtz, hitch fasternes
1 stk glitterark doodlebug design
hyssing til å binde rundt kalendergavene og sytråd til å knyte fast i hjertene og videre på hyssingen til kalendergavene
stickles glitterlim i fargene grønn, rød og crystal
neglfil evnt pussepapir
3D puter.

forklaring...h= høyde og b= bredde str= størrelse

Skjær til mønsterarkene du vil bruke på boksen. Husk at du må beregne å brette rundt kantene på to av sidene + bunnen;
str h25,5cm x b25,5cm. De to andre sidene skal være h25,5cm x b24,5 cm. NB! Det skal brettes ned mot bunnen av esken på disse to.
Når du skal brette ark er det lurt å false/rille brettekanten for en penere kant. Du kan bruke et falsebein eller evnt ”oppsiden” på en spisekniv.
Skjær til et brunt bazzilark str. 23,7x23,7 cm

Nå er du klar til å begynne på selve boksen :)

1 – Smør glossy accent på esken, en side av gangen. Bruk en spatel el lign for å få det jevnt utover.
2 - Bruk gjerne en rulle for å få ”trykt” papiret mer fast i esken. Denne kan du bruke både på utsiden som her og på innsiden mot det arket du skal lime fast. Rull i vei ;)
3 - Slik ser det ut når du har limt på ark og brettet rundt kanten.
4 – to av sidene
5 – Når du har limt mønsterark på alle fire sidene kan du lime på bazzilarket på bunnen.
6 - Skjær mønsterarket til lokket 26,5cm x26,5 cm. Legg deretter lokket på baksiden av arket slik som bildet og lag rillekanter langs med kantene på esken. Lim på arket på selve lokket. (vent med sidekantene)
7 – Skjær en bit av hvert av de fire hjørnene.
8 – Brett ned hvert av hjørnene og lim fast.
9 – Lim på strimler av det mønsterarket du vil bruke på hver sidekant på lokket. Høyden på strimlene er ca 2,8 cm. Husk å beregne bredden utifra å brette litt rundt kantene slik du gjorde på sidene av boksen. Dette gjelder to av sidekantene.
10 - Nå kan du lage kalenderluken. Se beskrivelse på bildet. Vær nøyaktig og forsiktig når du skal skjære ut luken.
11 – slik ser det ut når du har skjært ut luken. Du kan gjerne pusse litt på kantene ved behov.
12 – Når du skal montere hengslen til kalenderluken må du finne midten av luken = 4,5 cm så legger du hengslen på midten. Tegn en blyantstrek i hvert hull for å markere hvor du skal lage hull til bradsen.

13 - Håndtaket monteres ved å finne midten på luken.
14 – Legg luken i åpningen på kalenderen slik at hengslens øvre kant ligger på kalenderen. Du kan nå markere med blyantstrek hvor hullene til hengslen skal være.

15 – Slik ser baksiden av kalenderluken ut.
16 – For mer stabilitet og at det ser penere ut kan du lime på mønsterpapir på baksiden av luken. Lim gjerne med glossy accent på baksiden av henglsen i tillegg til bradsen for å oppnå mer stabilitet.
17 - For å få ennå mer stabilitet i hengslen er det lurt å lime på en liten papirbit over bradsen (på innsiden av kalenderen).
18 – Montér alle kalendertallene på metallhjertene.
19 - Akebakken er det vanskeligste med denne kalenderen.
Se bildet for mål. Her har jeg lagt akebakken oppi kalenderen. Studér nøye før du starter ;)
Utgangspunktet er tykk papp. NB! Str på det bredeste er 33,5 cm og høyden 26,3 cm. Jeg har satt grader i hjørnene om du vil bruke passer og gradeskive. Jeg brukte forøvrig vanlig linjal for å komme frem til de ulike punktene.
20 – Du kan kle akebakken med mønsterpapir om du vil slik som her. Husk at det er 33,5 cm på det bredeste slik at du må bruke to mønsterark.
21 – Nå kan du lage hull i kalendereren til de ulike dagene. Pass på at du lager hull i øvre kant av kalenderen over ”akebakkenivå”.
Fordel hullene jevnt på de ulike sidene. Jeg har valgt å lage 5 hull på kalenderluke-siden og 6 hull på de tre andre sidene.
Det er viktig at hullene ikke blir laget for store men akkurat slik at eyeletsen kan trykkes på plass så de sitter godt.
Siste hullet, nr 24, har jeg valgt å ta på lokket for å kunne ha plass til en større kalendergave. Nb! Dette hullet er lurt å lage når lokket er ferdigpyntet.

22 – Slik ser det ut når eyeletsen er på plass.


23 – Nå kan du pynte sidene på adventskalenderen. Et lurt tips er å sette fast hjertene løst med gluedots ved hullene for å markere hvor hjertene skal være. Slik vet du hvor mye du kan pynte de ulike sidene uten å måtte fylle kalenderen med gaver allerede. Det er lettere å pynte kalenderen når den er tom. Her er et bilde av siden med kalenderluken ferdig pyntet.
24 - Pynt lokket slik du har lyst til. Jeg har feks festet to rader med perlesnor rundt sidekantene på lokket.
Fyrstikkeskene er kledd med hvitt glitterpapir og knotter på skuffene (hitch fasternes). Disse er tenkt til oppbevaring av hjertene.
Husk å lage hull til nummer 24 i lokket og fest på eyelets.
25 – Hvordan du pynter lokket er helt opp til deg selv. Jeg hadde lyst til å lage en juleslede.
Takk til Flo og Lillekos Lillekos for inspirasjon til å lage min egen mal til juleslede. Ellers har jeg pyntet med juletrær og annet.
26 - Nå kan du ut og kjøpe kalendergaver. Husk å ikke kjøpe for store gaver ;)
Denne kalenderen skal mannen min få så jeg valgte sjokolade og Kick som kalendergaver. Jeg har tenkt å feste ved en lapp innimellom i tillegg til sjokoladen med feks kinobesøk, ut å spise middag ...
Jeg har surret litt hyssing rundt hver sjokolade.
Ta dobbel sytråd i hvert hjerte som du trer inn i hullet og knyter fast i hyssingen til sjokoladen. Jeg brukte sytråd da gaven lettere faller ned mot akebakken.
Viktig å tenke på når du binder fast kalendergavene:
Det er lurt at tidligere dato henger under senere dato. Da forhindrer du at kalendergavene setter seg fast i hverandre når du klipper av dagens hjerte.
27 – Kalenderen fungerer slik: Når dagens kalendergave skal tas drar du litt i hjertet slik som på bildet og klipper av tråden. Dagens gave vil nå skli ned akebakken ;)
Hjertet kan legges i fyrstikkeskene.
28 – Åpn opp kalenderluka og vips der ligger dagens gave.
Siden kalenderen har et lokk kan denne kalenderen brukes år etter år med de samme hjertene. Det er bare å fylle på nye kalendergaver og knyte ny sytråd på hjertene :)

Her er noen bilder av den ferdige kalenderen min.
Med ønsker om en riktig god førjulskosetid fra Mariann (mais).22 kommentarer:

Madeleine sa...

denne er bare helt utrolig!! herlighet! kjempe morsom og vanvittig kreativ! vil helt klart ghøre te forsøk på denne, men ikke i år, kanskje neste år :) TUUUSEN TAKK for flott og lett forståelig oppskrift :D

Vibeke sa...

Dette er den kuleste!! Utrolig flott!!! Tusen tusen takk for at du ville lage dette MiniKurset!!
Takk for all inspirasjon:)

Annacarin sa...

Helt fantastiskt!!! Vilken underbar fantasi du har, man häpnar när man ser vilken uppfinningsrikedom du har! Det är en helt underbar adventskalender, och så snygg dekor. Du är bäst!
Ha en skön helg, Annacarin

Angella sa...

For et herlig prosjekt Mariann.... utrolig kreativt:)
Takk for inspirasjonen og en flott totourial!

Angella

Eline sa...

WOW! Dette var flott!!! Så mye arbeid du har lagt ned i denne. Veldig koselig og ta frem år etter år.... Dette MÅ jeg prøve.
Oppskriften er veldig enkel å følge. Tusen takk for at du har delt den =0

Kristina sa...

WOW Mariann!!!
Så flink du er til å forklare :-) Kjempe moro å se. Stoooor klem

Anonym sa...

Hei Mariann! Ok, dette er desidert er klar vinner:) Såå nydelig! Den var virkelig full av inspirasjon og ideer! Flott forklaring også:O) En sånn en må jeg virkelig prøve å lage!! Du har dekorert den nydelig:) Tusen takk for du deler denne med oss!

Ha en fin ettermiddag og kveld!
Klem,Hanna

Bente sa...

Wow, denne var jo bare helt utrolig lekker, stiligste julekalender jeg har sett!! Og så mye annet lekkert du lager og da!!!
Klem, Bente

Alina sa...

it's wonderful, Mariann, thanks for the tutorial, I love it and I love those funny snowmen!
Hugs, Alina

Turid sa...

Bøyer meg i scrappestøvet! Dette var imponerende arbeid! Jeg mangler virkelig ord..... Takk for titten i bloggen din. Jeg titter nok innom igjen en dag for her var det mye fint å se på.
God helg!
Hilsen Turid

Marina sa...

Fantastisk idé. Må jeg linke til dig og bruge et par af dine billeder når jeg i næste uge skriver om julekaledre? Jeg angiver naturligvis at billederne kommer fra dig. Tak for en skøn idé. Marina fra Danmark.

Elizabeth P sa...

WOW!!!

Sang Tao - Judith sa...

For nokon flotte kalenderar du lagar! Håpar det er greit at eg har reklamert litt på bloggen min;)

UnePune sa...

Wow - imponert! Denna var skikkelig fin!!! Hadde jeg ikke allerede laget til ungene i år, så skulle jeg laget til dem. Men til neste år...igjen; very nice og utrolig bra gjennomført =D

Anita sa...

Herlighet!!!! Er super imponert!!!!
Den var bare RÅÅÅÅ!
Er det mulig å være så oppfinnsom da??? =)
Jammen mye arbeid med å lage den, og så lager du den flotte tutorialen i tillegg!
Jeg har laget link til deg på bloggen min, lånte også et bilde, si i fra om det ikke skulle være greit!!
Fantastisk bra, takk for at du deler med oss!!
Klem, Anita ;)

Scrappegal Sørlending sa...

Wooooow! Så kreativt!!! Nyyydelig kalender. Fikk tipset fra ei venninne som sendte meg melding med forespørsel om jeg kunne lage en slik til henne til neste år.... Så jeg har printa ut oppskriften din for å studere den litt nøyere... :)

Elisabeth sa...

Hei! Du var virkelig til kjempeinspirasjon! No har eg laga to stykk adventskalendarar og viss du har lyst kan du ta ein tur innom bloggen min for å sjå kor mykje du har inspirert meg!
Tusen takk for ein kjempeflott tutorial! Det var skikkeleg kjekt å lage slike! Klem fra Elisabeth

Ulrika sa...

Tusen tack för den fina beskrivningen! Jag var ju bara tvungen att prova att göra en sådan, och resultatet kan du se i min blogg om du är nyfiken! http://ulrikascreativecorner.blogspot.com/2009/12/advent-calendar.html

shygirl sa...

For en inspirerende blogg du har, har sittet en stund og kikket her og er kjempeimponert.

For en fantastisk fin kalender! :-)
Den kan jo dekoreres på så mange ulike måter at ingen blir like. Kjempeflott, var den. :-)

Tusen takk for tutorial, meget mulig jeg må prøve meg på en slik så den er klar før jul. :-)

Anonym sa...

jeg leste denne i fjor og ble dødsinspirert, men til min store sorg selger de ikke esker i vettug størrelse på panduro mer! ikke i bokhandler heller! så hvis noen ANDRE som har tenkt som meg, eller du selv, Mariann, har oversikt over hvor de selger esker i den størrelsen du foreslår eller deromkring så ville jeg vært så utrolig takknemlig:) takk for en fantastisk blogg, forresten!!

liv.

Marit sa...

Så nydelig!! Denne har jeg lyst å prøve meg på...., men tror desverre ikke jeg rekker det i år!!
Den er iallefall lagret i mine favoritter!! Tusen takk for oppskrift og inspirasjon!!

Hilde sa...

HELT fantastisk! Har sååå lyst å prøve meg på denne til neste jul! ååhh... får man ikke julestemning av dette, så vet ikke jeg!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...